KIRKLARELİ / MERKEZ - Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi

KUTADGU BİLİG OKUMALARI NESNE TASARIM YARIŞMASI

Bakanlığımız tarafından resmi/özel tüm kademelerde bulunan okullarımızdaki öğrencilere yönelik uygulanacak olan "Dilimizin Zenginlikleri Projesi" kapsamında yapılacak çalışmaların yer aldığı Proje Uygulama Kılavuzu ve Okul Eylem Planları ilgi yazımızla tüm okul müdürlüklerine gönderilmiştir.

Bu doğrultuda okullarımıza ulaştırılan Eylem Planları dahilinde, Mart ayı faaliyetleri kapsamında resmi/özel ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilere yönelik yapılacak olan Kutadgu Bilig Okumaları - Nesne Tasarımı Yarışması Şartnamesi düzenlenerek ekte gönderilmiş olup söz konusu proje kapsamında gerekli iş ve işlemlerin ekli şartname doğrultusunda  yarışmaya katılmak isteyen öğrencilerin belirtilen tarihe kadar eserlerini okulumuz idaresine ulaştırmaları gerekmektedir.

T.C.

KIRKLARELİ VALİLİĞİ

KIRKLARELİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

“DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ “

KUTADGU BİLİG OKUMALARI NESNE TASARIMI YARIŞMASI ŞARTNAMESİ

YARIŞMANIN AMACI:

Ortaöğretim düzeyindeki öğrencilerin Kutadgu Bilig okumaları yapmaları ve üç boyutlu dekoratif ya da kullanım amaçlı nesne (obje) tasarlamaları ( kalem, kalemlik, not defteri, okul çantası vb.) tasarımın üzerine Kutadgu Bilig okumalarında en çok etkilendikleri cümleyi yazmaları ya da kitabı okuduktan sonra düşündüklerini resmetmeleri, çizmeleri beklenmektedir.

YARIŞMANIN KONUSU:

Ortaöğretim düzeyindeki öğrencilerin Kutadgu Bilig okumaları yapmaları ve üç boyutlu dekoratif ya da kullanım amaçlı nesne (obje) tasarlamaları.

KATILIM VE UYGULAMA ESASLARI:

Eserlerde Aranacak Şartlar:

· “Kutadgu Bilig Okumaları Nesne Tasarımı” Yarışması’na, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında resmî ve özel ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören ortaöğretim düzeyindeki (lise) öğrenciler katılabilecektir.

·  Yarışmaya katılım gönüllülük esasına göre olacaktır.

· Yarışmaya katılım ücretsizdir.

·  Seçici Kurul üyelerinin birinci dereceden yakınları yarışmaya katılamazlar.

· Eserler serbest stilde hazırlanabilir.

· Yarışmaya gönderilecek eserlerde tasarım bölümünde geri dönüşüm malzeme tercih edilebilir.

· Nesne tasarımı tamamlandıktan sonra yüzeylerine Kutadgu Bilig’den etkilenilen bir söz ya da Kutadgu Bilig’den esinlenerek çizilen resim vb. eklenerek, çeşitli malzemeler ile süslenerek tasarım yapılabilecektir.

·  Yüzeye yapılan tasarım ile ilgili yüzeydeki tasarımın neyi ifade ettiği ile ilgili açıklama notu, etiket eklenmek zorundadır. Katılımcının Adı-Soyadı, Doğum Tarihi, T.C. Kimlik Numarası, Okulu, Telefon Numarası ve Adresi eklenerek tercihen tükenmez kalem ile yazılacaktır.

· Her katılımcı, yarışmaya bir(1) eserle katılabilecektir.

·  Yıpranmış, buruşmuş, katlanmış, tahrip olmuş ve yırtılmış eserler değerlendirmeye alınmayacaktır.

·   Yarışmaya gönderilen eserlerin daha önce herhangi bir yarışmaya katılmamış veya herhangi bir yerde yayınlanmamış olması gerekmektedir.

·  Yarışmaya katılan eserler sahiplerine iade edilmeyecek, yarışmacılar belirlenen ödüller dışında herhangi bir hak talep edemeyeceklerdir.

·  Yarışmaya katılanlar, eserin tümüyle kendisine ait olduğunu, özgün olduğunu taahhüt eder. Ödül alan katılımcılardan bu taahhütleri dışında hareket ettiği anlaşılanların eserleri yarışma dışı bırakılır. Ödül verilmiş olup sonradan bu yönde tespiti yapılanların ödülleri geri alınır.

·  Belirlenen şartları taşımayan eserler değerlendirmeye alınmayacaktır.

·  Teslim tarihinden sonra ilgili birime ulaşan eserler değerlendirmeye alınmayacaktır.

DÜZENLEYİCİ KURUMLAR

Okul/Kurumlarca Yapılacak işlemler

·   Yarışmanın duyurusu, okul duvar gazetelerinde ve genel ağ sayfalarında okul yönetimlerince yapılacaktır.

·  Öğrenciler, yarışma konuları ve tarihleri ile ilgili okullarda okul yöneticileri tarafından bilgilendirilecektir.

·  Yarışmaya katılmak isteyen öğrencilerin eserleri, yarışma takviminde belirlenen başvuru tarihleri arasında okul müdürlüklerince teslim alınacaktır.

·  Yarışmaya başvuruda bulunan öğrencilere ait eserler, Okul Değerlendirme Kurulu tarafından değerlendirilecektir.

·  Okul müdürlüklerince; okul müdürü veya görevlendireceği bir müdür yardımcısı başkanlığında, bir Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni ve iki Görsel Sanatlar öğretmeni olmak üzere üç öğretmenden “Okul Değerlendirme Kurulu” oluşturulacaktır.

·  Okul Yürütme Komisyonu tarafından okul birincisi seçilen eser İlçe Millî Eğitim Müdürlüğüne gönderilecektir.

İlçe Millî Eğitim Müdürlüklerince Yapılacak İşlemler

·   Yarışmanın duyurusu, ilçe millî eğitim müdürlüklerince yapılacaktır.

· İlçe birincisi seçilerek il milli eğitim müdürlüğüne gönderilmesi sağlanacaktır.

İl Millî Eğitim Müdürlüklerince Yapılacak İşlemler

·  İlçelere yarışmanın duyurusu yapılacaktır.

·   İlçelerden gelen eserlerin incelenerek il birincisinin belirlenmesi sağlanacaktır.

DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ VE PUANLAMA

Amaca uygunluk, ifade edebilme

Kullanılan tekniğin uygunluğu, sanatsal değer, görsel nitelik

Yaratıcılık

Görsellik

Düzen ve Temizlik

Toplam

YARIŞMA TAKVİMİ

Yarışmanın duyurusunun yapılması

29.02.2024

Okul Değerlendirme Kurulu tarafından okul birincisi olarak seçilen eserin İlçe Millî Eğitim Müdürlüklerine gönderilmesi.

20.03.2024

İlçe Değerlendirme Kurulu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda ilçe birincisi olarak seçilen eserin İl Millî Eğitim Müdürlüklerine gönderilmesi.

22.03.2024

İl Değerlendirme Kurulu tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda İl Birincisi olarak seçilen eserin belirlenip İlan edilmesi.

27.03.2024

İl Birincisinin Ödüllendirilmesi